ßßß Cookit - przepis na Pudding z jabłkami

Pudding z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
bagietka 1 sztuk
jabłka 1 kilogramów
cukier 0,75 szklanek
masło 100 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
Cynamon według uznania
rodzynki 100 gramów
Wykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, plasterki lub kostkę. Bułkę pokroić na plasterki średniej grubości i każdy posmarować masłem (tylko z jednej strony). Rodzynki opłukać i osączyć. Niedużą żaroodporną formę wysmarować masłem, wyłożyć kromki bułki posmarowaną stroną do góry, przykryć połową jabłek, posypać połową rodzynek i cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie ułożyć drugą warstwę bułki, jabłek itd. Ostatnią warstwę powinna stanowić bułka. Polać pudding jajami roztrzepanymi z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący (ok. 30 min). Podawać na podwieczorek lub kolację.
Uwagi:
Długą bułkę można zastąpić małymi bułeczkami, masło - margaryną, cynamon - cukrem waniliowym, a rodzynki - suszonymi morelami pokrojonymi w paseczki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7255/Pudding-z-jablkami