ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegobagietka 1 sztukjabłka 1 kilogramówcukier 0,75 szklanekmasło 100 gramówmleko 1 szklanekjajka 2 sztukCynamon według uznaniarodzynki 100 gramówWykonanie:Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, plasterki lub kostkę. Bułkę pokroić na plasterki średniej grubości i każdy posmarować masłem (tylko z jednej strony). Rodzynki opłukać i osączyć. Niedużą żaroodporną formę wysmarować masłem, wyłożyć kromki bułki posmarowaną stroną do góry, przykryć połową jabłek, posypać połową rodzynek i cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie ułożyć drugą warstwę bułki, jabłek itd. Ostatnią warstwę powinna stanowić bułka. Polać pudding jajami roztrzepanymi z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący (ok. 30 min). Podawać na podwieczorek lub kolację.Uwagi:Długą bułkę można zastąpić małymi bułeczkami, masło - margaryną, cynamon - cukrem waniliowym, a rodzynki - suszonymi morelami pokrojonymi w paseczki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryJarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: