Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
bagietka 1 sztuk
jabłka 1 kilogramów
cukier 0,75 szklanek
masło 100 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
Cynamon według uznania
rodzynki 100 gramówWykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, plasterki lub kostkę.
Bułkę pokroić na plasterki średniej grubości i każdy posmarować
masłem (tylko z jednej strony).
Rodzynki opłukać i osączyć. Niedużą żaroodporną formę wysmarować
masłem, wyłożyć kromki
bułki posmarowaną stroną do góry, przykryć połową
jabłek, posypać połową
rodzynek i
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Następnie ułożyć drugą warstwę
bułki,
jabłek itd. Ostatnią warstwę powinna stanowić
bułka. Polać
pudding jajami roztrzepanymi z
mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący (ok. 30 min). Podawać na podwieczorek lub kolację.Uwagi:Długą
bułkę można zastąpić małymi bułeczkami,
masło -
margaryną,
cynamon -
cukrem waniliowym, a
rodzynki -
suszonymi morelami pokrojonymi w paseczki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryJarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: