ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegosól według uznaniawody 500 mililitrówchili 1/4 łyżek deserowychgoździki 1/2 łyżek deserowychgorczyca w ziarnach 1/2 łyżek deserowychimbir 1/2 łyżek deserowychCynamon 1/2 łyżek deserowychczosnek 2 ząbkimargaryna 100 gramówcebula 1 sztuksoczewica 100 gramówryż długoziarnisty 300 gramówWykonanie:Ryż i soczewicę dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić, żeby trochę obeschły. W tym czasie nagrzać średnio piekarnik. Wstawić ryż i soczewicę na 10 minut do uprażenia. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, czosnek zmiażdżyć w wyciskaczu. Połączyć czosnek z imbirem i chilli i rozetrzeć. W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę usmażyć na brązowozłoty kolor. Połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania. Do garnka z cebulą dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon i goździki. Włożyć uprażony ryż z soczewicą, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać 500 ml wody, przyprawić solą, wsypać gorczycę. Gotować na małym ogniu, aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewać troszkę wody. Gotowy ryż przybrać odłożoną usmażoną cebulą i podawać na ciepło.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia IndyjskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: