ßßß Cookit - przepis na Ryż po indyjsku

Ryż po indyjsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
wody 500 mililitrów
chili 1/4 łyżek deserowych
goździki 1/2 łyżek deserowych
gorczyca w ziarnach 1/2 łyżek deserowych
imbir 1/2 łyżek deserowych
Cynamon 1/2 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
margaryna 100 gramów
cebula 1 sztuk
soczewica 100 gramów
ryż długoziarnisty 300 gramów
Wykonanie:
Ryż i soczewicę dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić, żeby trochę obeschły. W tym czasie nagrzać średnio piekarnik. Wstawić ryż i soczewicę na 10 minut do uprażenia. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, czosnek zmiażdżyć w wyciskaczu. Połączyć czosnek z imbirem i chilli i rozetrzeć. W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę usmażyć na brązowozłoty kolor. Połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania. Do garnka z cebulą dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon i goździki. Włożyć uprażony ryż z soczewicą, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać 500 ml wody, przyprawić solą, wsypać gorczycę. Gotować na małym ogniu, aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewać troszkę wody. Gotowy ryż przybrać odłożoną usmażoną cebulą i podawać na ciepło.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Indyjska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6140/Ryz-po-indyjsku