ßßß Cookit - przepis na Omlet z cukinią i bekonem

Omlet z cukinią i bekonem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
cukinia 600 gramów
bekon 150 gramów
bazylia 10 listków
cebula 1 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wędzonkę pokroić w paski i wytopić na małej patelni. Umyte, osuszone cukinie oraz cebulę pokroić w plasterki i smażyć na rozgrzanej oliwie, na dużej patelni. Gdy warzywa staną się szkliste, dodać bekon wraz z wytopionym tłuszczem oraz jajka roztrzepane na jednolitą masę. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu 12 min, podważając od czasu do czasu brzegi, żeby płynna masa spływała na dno. Kiedy spód się zrumieni, a masa zgęstnieje, wstawić patelnię na 5 min do mocno nagrzanego piekarnika lub 2 min zapiekać pod grzałką grilla, aby wierzch lekko się zrumienił. Pokroić omlet na kliny, posypać zieleniną. Podawać na gorąco z sałatką pomidorów, ogórków i cebuli.
Uwagi:
Bekon można zastąpić wędzonym boczkiem, a listka bazylii natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Komentarze:
Autor: YBITsRJLXihKFuznz
Data: 2013-02-10
Beata Mi zdecydowanie burakje kontaktow. Dorobilabym wiec jakies gniazdka kolo lodowki.Zamienilabym tez miejscami zmywarke ze zlewem choc rozwazajac tez pozniejsze zamienienie zmywarki z kuchenka choc kuchenka tak blisko sciany mi chyba by nie pasowala. Nic wiecej nie widze niestety.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7122/Omlet-z-cukinia-i-bekonem