ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
mąka tortowa 3/4 szklanek
mączka ziemniaczana 3/4 szklanek
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jabłka 1 kilogramów
ocet 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
1.Jabłka obieramy kroimy w ósemki, krążki, według uznania nie za grube cząstki2.Jajka -oddzielamy białka od żółtek 3.Białka ubijamy dodając szczyptę soli aby piana była sztywna 4.Ubijając dodajemy na przemian cukier i żółtka ocet 5.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia przesiewamy dodajemy do ubitych jaj po trochu mieszając drewnianą łyżką delikatnie aby nie było grudek 6.Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem przesypujemy bułką tartą kładziemy jabłuszka oprószamy cukrem i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180`40 minut.Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie zdejmujemy górę stwardniałego ciasta blachę odwracamy tak aby owoce znalazły się na górze przesypujemy cukrem pudrem pokruszonym ciastem lukrem jak kto woli.
Uwagi:
Możemy użyć inne owoce ale twarde śliwki morele itp.Możemy placek przekroić i przełożyć dodatkowo kremem lub dżemem
Autor: hanah30
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: karotka
Data: 2009-04-30
pychaaaaaaa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7130/Biszkopt-z-jablkami