Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
mąka tortowa 3/4 szklanek
mączka ziemniaczana 3/4 szklanek
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jabłka 1 kilogramów
ocet 1 łyżek stołowychWykonanie:1.
Jabłka obieramy kroimy w ósemki, krążki, według uznania nie za grube cząstki2.
Jajka -oddzielamy
białka od
żółtek 3.
Białka ubijamy dodając szczyptę
soli aby piana była sztywna 4.Ubijając dodajemy na przemian
cukier i
żółtka ocet 5.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia przesiewamy dodajemy do ubitych jaj po trochu mieszając drewnianą łyżką delikatnie aby nie było grudek 6.Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem przesypujemy
bułką tartą kładziemy jabłuszka oprószamy
cukrem i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180`40 minut.Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie zdejmujemy górę stwardniałego ciasta blachę odwracamy tak aby
owoce znalazły się na górze przesypujemy
cukrem pudrem pokruszonym
ciastem lukrem jak kto woli.Uwagi:Możemy użyć inne
owoce ale twarde
śliwki morele itp.Możemy placek przekroić i przełożyć dodatkowo kremem lub
dżememAutor: hanah30Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-30pychaaaaaaaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: