ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilet z łososia 600 gramówsok z cytryny 3 łyżek stołowycholej 1 łyżek stołowychwino białe wytrawne 150 mililitrówszafran 1 szczyptamasło 120 gramówżółtka 2 sztuknatka pietruszki, pęczek 1 sztukplasterki cutryny według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety podzielić na porcje, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce pod przykryciem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć osączonego łososia, podlać 100ml wina i 250 ml wody, zagotować i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.Sos holenderski: masło stopić, przestudzić i przecedzić przez sitko. Żółtka lekko ubić z pozostałym sokiem cytrynowym. Nie przerywając ubijania, powoli dolewać ciepłe masło i pozostałe wino. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.Opłukane, osuszone listki natki drobno posiekać. Podawać z łososiem, całość polać sosem. Danie udekorować plasterkami cytryny i posiekaną natka. Podawać z makaronem i fasolką szparagową lub z groszkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: