ßßß Cookit - przepis na Przysmak grecki

Przysmak grecki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory 1,2 kilogramów
cebula 4 sztuk
oliwki czarne 80 gramów
oregano, pęczek 1 sztuk
rozmaryn, gałązki 4 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
ocet balsamiczny 12 łyżek stołowych
boczek, plastry 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte pomidory podzielić na połówki lub ćwiartki i usunąć środki z pestkami. Oczyszczone cebule pokroić na cząstki, a oliwki przekroić wzdłuż na pół. Opłukane listki oregano i igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pomidory kilka minut, mieszając dodać cebulę i krótko zeszklić. Po 5 minutach wlać ocet i dodać oliwki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
Na drugiej patelni, bez tłuszczu, podsmażyć plastry boczku 2 minuty z każdej strony i przełożyć do pomidorów i od razu podawać z białym pieczywem lub włoskim chlebem ciabatta.
Uwagi:
Oregano można zastąpić majerankiem.
Pomidory przed smażeniem można sparzyć i obrać ze skórki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Grecka
Sałatki
Komentarze:
Autor: onola
Data: 2009-04-09
ja podsmazyłabym najpierw cebulke potem pomidory .ale to tylko moje zdanie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4943/Przysmak-grecki