Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory 1,2 kilogramów
cebula 4 sztuk
oliwki czarne 80 gramów
oregano, pęczek 1 sztuk
rozmaryn, gałązki 4 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
ocet balsamiczny 12 łyżek stołowych
boczek, plastry 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
pomidory podzielić na połówki lub ćwiartki i usunąć środki z pestkami. Oczyszczone
cebule pokroić na cząstki, a
oliwki przekroić wzdłuż na pół. Opłukane listki
oregano i igiełki
rozmarynu oderwać od gałązek, i posiekać.Na dużej patelni rozgrzać
olej i podsmażyć na nim
pomidory kilka minut, mieszając dodać
cebulę i krótko zeszklić. Po 5 minutach wlać
ocet i dodać
oliwki. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i posiekanymi
ziołami.Na drugiej patelni, bez tłuszczu, podsmażyć plastry
boczku 2 minuty z każdej strony i przełożyć do
pomidorów i od razu podawać z
białym pieczywem lub włoskim
chlebem ciabatta.Uwagi:
Oregano można zastąpić
majerankiem.
Pomidory przed smażeniem można sparzyć i obrać ze skórki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaSałatkiKomentarze:Autor: onolaData: 2009-04-09ja podsmazyłabym najpierw
cebulke potem pomidory .ale to tylko moje zdanieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: