ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegopomidory 1,2 kilogramówcebula 4 sztukoliwki czarne 80 gramóworegano, pęczek 1 sztukrozmaryn, gałązki 4 sztukolej 4 łyżek stołowychocet balsamiczny 12 łyżek stołowychboczek, plastry 8 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte pomidory podzielić na połówki lub ćwiartki i usunąć środki z pestkami. Oczyszczone cebule pokroić na cząstki, a oliwki przekroić wzdłuż na pół. Opłukane listki oregano i igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, i posiekać.Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pomidory kilka minut, mieszając dodać cebulę i krótko zeszklić. Po 5 minutach wlać ocet i dodać oliwki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.Na drugiej patelni, bez tłuszczu, podsmażyć plastry boczku 2 minuty z każdej strony i przełożyć do pomidorów i od razu podawać z białym pieczywem lub włoskim chlebem ciabatta.Uwagi:Oregano można zastąpić majerankiem.Pomidory przed smażeniem można sparzyć i obrać ze skórki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaSałatkiKomentarze:Autor: onolaData: 2009-04-09ja podsmazyłabym najpierw cebulke potem pomidory .ale to tylko moje zdanieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: