ßßß Cookit - przepis na Kantońska zupa z makaronem

Kantońska zupa z makaronem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
kura 1 sztuk
makaron ryżowy 100 gramów
grzyby suszone chińskie 10 sztuk
olej z orzeszków ziemnych 2 łyżek stołowych
por 2 sztuk
marchew 2 sztuk
kiełki soi 100 gramów
bambus pędy 100 gramów
sherry wytrawne 1 łyżek stołowych
polędwiczka wieprzowa 300 gramów
sos sojowy 1 łyżek stołowych
masło 3 łyżek deserowych
cebula 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Kurę zalać 2,5l zimnej wody, dodać "Warzywko" i ugotować. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w paski. Grzyby namoczyć w wodzie. Makaron pociąć na kawałki o dowolnej długości i również namoczyć w wodzie. Olej rozgrzać, dodać drobno pokrojone warzywa, osączone z wody grzyby, pędy bambusa i kiełki sojowe. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i krótko podsmażyć. Dodać do wywaru z kury i gotować około 10 min. na średnim ogniu. Doprawić sherry i 2 łyżkami przyprawy. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zalać sosem sojowym i odstawić na 20 minut. Masło roztopić, obsmażyć mięso. Do zupy dodać wieprzowinę, mięso z kury oraz makaron i doprawić do smaku przyprawą. Zupę gotować na małym ogniu 5 minut. Podawać gorącą z drobno pokrojoną, młodą cebulką.
Uwagi:
Kura lub kurczak (mała), cebulki młode
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1154/Kantonska-zupa-z-makaronem