Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta biała 1 sztuk
ryż ciemny 1 szklanek
groszek zielony 25 dekagramów
por 1 sztuk
papryka ostra w strąku 1 sztuk
koper w pęczku 1 sztuk
pomidor 3 sztuk
sól według uznania
papryka ostra według uznaniaWykonanie:Przygotować liście:
kapustę oczyścić, wyciąć głąb, podzielić na liście. Na wrzącą osoloną
wodę wrzucać liście i gotować po kilka minut. Resztę liści i głąb posiekać na drobne kawałki.
Ryż opłukać i wrzucić na około litr osolonego wrzątku, gotować 10 minut i odcedzić.
Por i strąk
papryki drobno pokroić i udusić razem z liśćmi
kapusty na
oliwie. Pod koniec duszenia dodać
groszek i dusić razem jeszcze około 5 minut. Odstawić z ognia, dodać
ryż i przyprawić farsz
koperkiem,
solą i
ostrą papryką. Zawijać porcje farszu w liście i układać w rondelku wysmarowanym
oliwą i wyłożonym liśćmi. Do rondelka wlać
wodę na wysokość około 2 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę.
Pomidory pokroić, rozgotować z niewielką ilością
wody, przetrzeć, posolić i wlać do rondelka z gołąbkami pod koniec duszenia.Jarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: