ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta biała 1 sztuk
ryż ciemny 1 szklanek
groszek zielony 25 dekagramów
por 1 sztuk
papryka ostra w strąku 1 sztuk
koper w pęczku 1 sztuk
pomidor 3 sztuk
sól według uznania
papryka ostra według uznania
Wykonanie:
Przygotować liście: kapustę oczyścić, wyciąć głąb, podzielić na liście. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać liście i gotować po kilka minut. Resztę liści i głąb posiekać na drobne kawałki. Ryż opłukać i wrzucić na około litr osolonego wrzątku, gotować 10 minut i odcedzić. Por i strąk papryki drobno pokroić i udusić razem z liśćmi kapusty na oliwie. Pod koniec duszenia dodać groszek i dusić razem jeszcze około 5 minut. Odstawić z ognia, dodać ryż i przyprawić farsz koperkiem, solą i ostrą papryką. Zawijać porcje farszu w liście i układać w rondelku wysmarowanym oliwą i wyłożonym liśćmi. Do rondelka wlać wodę na wysokość około 2 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę. Pomidory pokroić, rozgotować z niewielką ilością wody, przetrzeć, posolić i wlać do rondelka z gołąbkami pod koniec duszenia.
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/357/Golabki-z-ryzem