Wykonanie
Ja co roku robię
przecier pomidorowy z około 5 kg
pomidorów. Taka ilość przecieru starcza mi na zimę. Ja mój przecier mrożę, ale również można dodać do niego trochę
soli, włożyć do słoiczków i pasteryzować. Domowy przecier jest bardzo dobry a do tego nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków.Składniki:5 kg
pomidorówsól opcjonalnieWykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć pokroić na pół lub w ćwiartki i włożyć do garnka o grubym dnie. Ponieważ nie miałam dość dużego garnka,
pomidory rozdzieliłam na 2 garnki.
Pomidory grzać na małym ogniu aż większość płynu odparuje.Następnie
pomidory przetrzeć przez sito, przełożyć z powrotem do garnka i odparowywać aż przecier będzie bardzo gęsty.Przecier ostudzić i przełożyć do pojemników do mrożenia a następnie zamrozić.Opcjonalnie można dodać trochę
soli, przełożyć do suchych i czystych słoikó i pasteryzować.