Wykonanie
Oto moja kolejna propozycja do zamknięcia w słoiku.
Pomidory uwielbiam, nie znoszę jednak kupowanych wersji
sosów pomidorowych czy nawet puszkowanych całych
pomidorów. Dlatego często sięgam po taki właśnie
przecier pomidorowy. Wystarczy go dodać do rosołu i już jest pyszna pomidorowa. Na jego bazie robię również spaghetti bolognese i różne zapiekane
makarony. Dlatego nie siedź i nie czekaj... Gotuj, przecieraj, zamykaj w butelkach, a zimą będziesz zajadać się pysznościami :-)5 kg
pomidorówszczypta
soli do doprawieniaNajpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 1 kilograma
pomidorów wychodzi 0,7-0,8 litra przecieru.
Pomidory myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka na niewielką ilość
wody. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż
pomidory odparują. Następnie przecieramy je przez sito o gęstych oczkach i próbujemy - w zależności od smaku lekko doprawiamy
solą, ale naprawdę delikatnie. Przelewamy do słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy. Napełnione słoiki i butelki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.SMACZNEGO :-)