Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
groszek konserwowy 1 puszka
żelatyna 6 łyżek stołowych
bulion warzywny 1,5 szklanekzalewa z
groszku 1 szklanek
sól według uznania
cytryna 3 plastry
papryka marynowana 1 sztuk
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:Ugotować
jajka na twardo. Ostudzone obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Osączony na sicie
groszek rozłożyć równa warstwa na półmisku, w salaterce lub kokilkach. Na
groszku ułożyć połówki jaj przecięciem do góry.W kilku łyżkach ostudzonego
bulionu namoczyć
żelatynę, wymieszać z resztą gorącego
bulionu i połączyć z zalewą z
groszku lub
wywarem z
groszku. powinno być ok. 3 szklanek płynu. Doprawić
solą, mieszając, podgrzewać powoli, aż płyn zakipi, a
żelatyna całkowicie się rozpuści. Połową przestudzonej
galaretki zalać
jajka i
groszek, gdy zacznie tężeć, delikatnie przybrać ją plasterkami
cytryny, paseczkami
papryki oraz
zieleniną i powoli zalać pozostałą galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: