ßßß Cookit - przepis na Jajka w galarecie

Jajka w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
groszek konserwowy 1 puszka
żelatyna 6 łyżek stołowych
bulion warzywny 1,5 szklanek
zalewa z groszku 1 szklanek
sól według uznania
cytryna 3 plastry
papryka marynowana 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
Ugotować jajka na twardo. Ostudzone obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Osączony na sicie groszek rozłożyć równa warstwa na półmisku, w salaterce lub kokilkach. Na groszku ułożyć połówki jaj przecięciem do góry.
W kilku łyżkach ostudzonego bulionu namoczyć żelatynę, wymieszać z resztą gorącego bulionu i połączyć z zalewą z groszku lub wywarem z groszku. powinno być ok. 3 szklanek płynu. Doprawić solą, mieszając, podgrzewać powoli, aż płyn zakipi, a żelatyna całkowicie się rozpuści. Połową przestudzonej galaretki zalać jajka i groszek, gdy zacznie tężeć, delikatnie przybrać ją plasterkami cytryny, paseczkami papryki oraz zieleniną i powoli zalać pozostałą galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11898/Jajka-w-galarecie