Wykonanie
Wesołego Alleluja! Pogodnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w gronie rodziny przy
stole zastawionym smakołykami życzę wszystkim moim Czytelnikom.

6 skorupek po jajkach0,5 l
bulionu warzywnego4 łyżeczki
żelatynymieszanka warzyw (
groszek,
kukurydza,
papryka)kilka plasterków
szynki konserwowejnatka pietruszkiPrzygotować skorupki od
jajek np. po wykorzystaniu
jajek do jajecznicy czy ciasta - zrobić nożem małą dziurkę na czubku
jajka, wylać
jajko, skorupkę umyć i wysuszyć.
Bulion podgrzać (ma być gorący, ale nie wrzeć), dodać do niego
żelatynę i dobrze wymieszać, odstawić do ochłodzenia.W skorupki nakładać pokrojoną
szynkę, warzywa i
natkę.Zalać letnim/chłodnym
bulionem i włożyć do lodówki w celu stężenia (trzymać
jajka w pojemniku na
jajka lub specjalnych plastikowych komorach do
jajek z lodówki).Przed podaniem obrać i podawać np. na sałacie.
