ßßß
Roladki:200g szynki konserwowej w plasterkach100g suchej kaszy jaglanej2 jajka1/2 pęczka szczypiorkupuszka kukurydzy1/2 kostki sera feta4 kawałki papryki w occie4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnegosól, pieprzGalareta:1 litr bulionu warzywnego5 łyżeczek żelatyny1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy.4. Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu.6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
