Wykonanie
To zdrowa i smaczna przekąska. Chętnie jadam je na kolację, ale fantastycznie sprawdzą się również na imprezowym
stole. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego co aktualnie mamy w lodówce.

Roladki:200g
szynki konserwowej w plasterkach100g suchej
kaszy jaglanej2
jajka1/2 pęczka
szczypiorkupuszka
kukurydzy1/2 kostki
sera feta4 kawałki
papryki w occie4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
sól,
pieprzGalareta:1 litr
bulionu warzywnego5 łyżeczek
żelatyny1.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.2.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.3.
Szczypiorek,
ser feta i
paprykę drobno kroimy.
Kukurydzę odcedzamy.4.
Kaszę,
jajka,
ser feta,
szczypior,
paprykę,
kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek
szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu.6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego
bulionu dodajemy
żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą
galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

