Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 500 gramów
mąka 2 szklanek
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
truskawki 20 sztuk
masło 100 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
truskawki 1 szklanek
jagody 1 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
cukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyścić
owoce.Przesianą
mąkę,
ser,
cukier oraz
sól wyrobić na jednolitą masę. Utoczyć z niej dość gruby wałek, pokroić go na 20 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach mały krążek, położyć na nim
truskawkę i zlepić kulkę. Kulki włożyć do płaskiego garnka z wrzącą, lekko posolona
wodą i gotować ok. 3 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, wymieszać ją z
masłem i u panierować w niej knedle. Łyżką cedzakową przełożyć je na półmisek lub mniejsze talerze. Polać sosem ze zmiksowanych
truskawek,
jagód, gęstej
śmietany i
cukru pudru. Udekorować małymi
truskawkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: