ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoser mielony 500 gramówmąka 2 szklanekcukier 5 łyżek stołowychsól 1 szczyptatruskawki 20 sztukmasło 100 gramówbułka tarta 3 łyżek stołowychtruskawki 1 szklanekjagody 1 szklanekśmietana 0,5 szklanekcukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyścić owoce.Przesianą mąkę, ser, cukier oraz sól wyrobić na jednolitą masę. Utoczyć z niej dość gruby wałek, pokroić go na 20 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach mały krążek, położyć na nim truskawkę i zlepić kulkę. Kulki włożyć do płaskiego garnka z wrzącą, lekko posolona wodą i gotować ok. 3 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, wymieszać ją z masłem i u panierować w niej knedle. Łyżką cedzakową przełożyć je na półmisek lub mniejsze talerze. Polać sosem ze zmiksowanych truskawek, jagód, gęstej śmietany i cukru pudru. Udekorować małymi truskawkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: