Wykonanie

Ciasto drożdżowe z masą
serową, a w niej zatopione
truskawki z
jagodami, już brzmi smacznie. To
drożdżowe ciasto jest w iście królewskim wydaniu, ponieważ puszyste "kulki"
drożdżowe, nadziane
truskawkami i ułożone wokół brzegu ciasta wyglądają jak korona. Smak masy serowej uszlachetnia dodatek
owoców:
truskawek i
jagód. Jest pyszne. Wbrew przydługiemu opisowi jest bardzo proste i nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie zwykłych drożdżówek, a wykonanie go przynosi jednak dużo więcej frajdy. Cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. Zapraszam zatem do przepisu.Składniki na ciasto: (na formę o średnicy 30 cm)

420 g
mąki200 ml
mleka50 g
cukru50 g
masła1
jajko L1/2 łyżeczki
soli1 opakowanie suchych
drożdży
Składniki na masę
serową:250 g
sera 3 x mielonego1
jajko
1
budyń waniliowy50 g
cukru pudru40 g marcepanu250 g
truskawek i
jagód z czego 12
truskawek do kulekDodatkowo:50 g
białej czekolady1 łyżka
mlekaWykonanie:
mleko podgrzać w garnuszku. W
mleku rozpuścić
masłomąkę,
cukier,
sól i
drożdże umieścić w misie miksera, dolać
mleko, wbić
jajko i wyrabiać hakiem do uzyskania gładkiego, odchodzącego od ścianek misy ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościprzygotować masę
serową.
Ser z
jajkiem i
budyniem przesianym przez sitko przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę bez grudekzetrzeć na grubych oczkach tarki macepan z
owoców odłożyć 12 jednakowej wielkości
truskawek, resztę pokroić na ćwiartki. Wymieszać pokrojone
truskawki i
jagody z macepanem. Odstawićwyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 częściformę o średnicy 30 cm wysmarować
masłem i oprószyc
mąką. 1/3 ciasta rozwałkować na koło o średnicy formy. Ułożyć je w formieresztę ciasta - 2/3 uformować w rulon i odcinając kawałki po około 45 g uformować 12 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, włożyć do środka
truskawkę i 1 łyżkę masy serowej. Zwinąć, dokładnie zlepiając brzegi, identycznie jak przy formowaniu knedli. Kulki z
ciasta drożdżowego ułożyć dookoła brzegu foremki w jednakowych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięciamasę
serową wymieszać z pokrojonymi
owocami i marcepanem, nałożyć na środek foremki w piekarniku nagrzanym do 180°C piec około 45 minut. Studzić w formie, aż do całkowitego stężenia masy
białą czekoladę z 1 łyżką
mleka rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. Polać w esy-floresy przestudzone
ciasto drożdżowe. Zamiennie możesz użyć lukruŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: jeśli nie masz foremki o 30 cm średnicy zmniejsz porcję
sera, gdyż cienki spód
drożdżowy nie utrzyma tak grubej warstwy. Istnieje też ryzyko, że masa serowa się nie dopiecze. Poza tym całość straci na wyglądzie. Moja forma miała niestety tylko 27 cm.