Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka 6 sztuk
miód 3,5 łyżek stołowych
tymianek 0,5 pęczek
mleko 400 mililitrów
śmietana 200 mililitrów
maliny 400 gramów
cukier 70 gramów
śmietana 3 łyżek stołowychwiórki
czekoladowe 50 gramówWykonanie:ubijać
żółtka z
miodem tak długo, aż powstanie biała puszysta masa. Umyty, osuszony
tymianek, kilka listków odłożyć, a resztę zagotować z
mlekiem i
śmietaną. Mieszając, dodawać stopniowo do masy z
żółtek. Naczynie włożyć do kąpieli
wodnej i ubijać tak długo, aż powstanie z niej gęsty krem. Wstawić do zamrażalnika na 4 godziny. Co 20 minut krem mieszać. Zamroz0ne
lody przełożyć do kulistej formy i aż do czasu podania pozostawić je w zamrażalniku.Sos: oczyszczone
maliny rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z
cukrem i przetrzeć przez sito, dodać
śmietanę i wymieszać.
Lody wyjąc z formy i pokroić na porcje. Podawać na talerzykach polane
sosem malinowym. udekorować wiórkami czekoladowymi,
malinami oraz listkami
tymianku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: