Wykonanie
Lista składników100 g ciemnej miętowej
czekolady, dobrej gatunkowo, 60 % cacao 4
żółtka 175 g cukru300 ml
mleka pełnotłuste 2 łyżki
rumu 250 ml gęstej słodkiej
śmietany, lub kremówka kilka kropli esencji miętowejChyba coś ze mną nie tak 🙂 ponownie coś
czekoladowego 🙂 Muszę się Wam przyznać zaczynam coraz bardziej lubić
czekoladę. Oczywiście delikatnie, lekkie, fiu, fiu 🙂
Lody wyborne.
Żółtka z
cukrem ubić na na puszystą jasną masę. Następnie powoli ciągle mieszając wlać
mleko. Podgrzewać masę jajeczną na bardzo, bardzo niskim ogniu. Tak długo aż masa trochę zgęstnieje. Nie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Masa jest dobra jak po włożeniu drewnianej łyżki do masy, po wyjęciu powoli będzie spływać. Dodać pokruszoną
czekoladę i esencję
miętową. Zostawić na 10 minut. Następnie za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Zostawić aż ostygnie.
Śmietanę ubić i wmieszać w masę
czekoladową. Wymieszać.Wlać masę do pojemnika plastikowego, zamknąć.Po godzinie zamieszać, i kilkakrotnie w godzinnych odstępach. Po 4-5 godzinach mrożenia ostatni raz zamieszać.Zawsze pół godziny przed serwowaniem należy wyjąć
lody z lodówki.
Lody są rewelacyjne.
Wykonanie w thermomixnałożyć motylek, dodać
żółtka,
cukier. Ubijać obroty 2, czas 5 minutubijać 2, wlewać
mleko przez otwór miarkiubijać obroty 2, temperatura 80, czas 15 minutubijać obroty 2, temperatura 80, czas 10 minutdodać pokruszoną
czekoladę, esencję
miętową, zostawić tak na 5 minutwymieszać, obroty 2, czas 15 sekund, wylać masę do miski i ostudzić, umyć i wysuszyć naczynie, ubić
śmietanę, obroty 3, czasu nie podam – trzeba pilnowaćdodać ubitą
śmietanę do masy czekoladowej i wymieszać delikatniewlać masę do pudełka i wstawić do lodówkireszta jak wyżej
Lody cudowne, polecam