ßßß Cookit - przepis na Cwibak piernikowy

Cwibak piernikowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mąka ziemniaczana 600 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 0,75 szklanek
miód 1 szklanek
przyprawa piernikowa 1 sztuk
orzechy włoskie 50 gramów
migdały 50 gramów
rodzynki 50 gramów
Wykonanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Posiekać razem z orzechami. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć.
Miód podgrzać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać miód i ucierać. Wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i przyprawą piernikową, dodać bakalie obtoczone w łyżce mąki pszennej. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. gdy włożony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy, otworzyć drzwiczki i potrzymać cwibak w piekarniku jeszcze 10 minut. Z formy wyjąć po całkowitym ostygnięciu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4586/Cwibak-piernikowy