ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukmąka ziemniaczana 600 gramówmąka 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier 0,75 szklanekmiód 1 szklanekprzyprawa piernikowa 1 sztukorzechy włoskie 50 gramówmigdały 50 gramówrodzynki 50 gramówWykonanie:Migdały sparzyć, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Posiekać razem z orzechami. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć.Miód podgrzać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać miód i ucierać. Wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i przyprawą piernikową, dodać bakalie obtoczone w łyżce mąki pszennej. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. gdy włożony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy, otworzyć drzwiczki i potrzymać cwibak w piekarniku jeszcze 10 minut. Z formy wyjąć po całkowitym ostygnięciu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: