Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mąka ziemniaczana 600 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 0,75 szklanek
miód 1 szklanek
przyprawa piernikowa 1 sztuk
orzechy włoskie 50 gramów
migdały 50 gramów
rodzynki 50 gramówWykonanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Posiekać razem z
orzechami.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć.
Miód podgrzać.
Jajka utrzeć z
cukrem na pulchną masę, dodać
miód i ucierać. Wsypać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i przyprawą piernikową, dodać
bakalie obtoczone w łyżce
mąki pszennej. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. gdy włożony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy, otworzyć drzwiczki i potrzymać cwibak w piekarniku jeszcze 10 minut. Z formy wyjąć po całkowitym ostygnięciu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: