Wykonanie
Pyszne połączenie
trzech smaków
sera,
maku i
orzechów, smaków których nie może zabraknąć na świątecznym
stole ;)
Masa makowa200 g
maku200 g
cukru4
jaja1,5 łyżki
mąki1,5 łyżki
bułki tartej2 łyżki
mioduaromat migdałowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniagarść
rodzynekgarść siekanych
orzechów włoskichMasa serowa500 g
sera tłustego200 g
cukru120 g
masła4
jajacukier waniliowy1 łyżka
mąki ziemniaczanejgarść
rodzynek150 g zmielonych
orzechów włoskich4
jaja2 łyżki
mąki2 łyżki
bułki tartej5 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowaniaMASA MAKOWA :
Żółtka utrzeć z
cukrem i
miodem na puch , dodać ugotowany i zmielony dwa
razy mak , następnie dodać
mąkę ,
bułkę tartą ,
orzechy ,
rodzynki ( wcześniej przepłukane i dobrze odsączone )
aromat migdałowy ,
proszek do pieczenia , wszystko dokładnie wymieszać . Z
białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą
makową . Odstawić , przygotować masę
serową .MASA SEROWA :
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch , dodać
zmielony ser ,
cukier waniliowy , rozpuszczone i wystudzone
masło , przepłukane i odsączone
rodzynki ,
mąkę ziemniaczaną , wszystko dokładnie wymieszać . Z
białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą
serową .
BISZKOPT ORZECHOWY :
Białka ubić , porcjami dosypać
cukier , następnie dodać
żółtka .
Mąkę ,
bułkę tartą ,
proszek do pieczenia i
orzechy wymieszać , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszaćDo formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć
mak , na
mak łyżką rozłożyć masę
serową na
ser wyłożyć i wyrównać
biszkopt orzechowy . Piec około 60 minut w 175*C . Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia , wystudzone ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem , posypać
cukrem pudrem