ßßß
Masa makowa200 g maku200 g cukru4 jaja1,5 łyżki mąki1,5 łyżki bułki tartej2 łyżki mioduaromat migdałowy1 łyżeczka proszku do pieczeniagarść rodzynekgarść siekanych orzechów włoskichMasa serowa500 g sera tłustego200 g cukru120 g masła4 jajacukier waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanejgarść rodzynek150 g zmielonych orzechów włoskich4 jaja2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej5 łyżek cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowaniaMASA MAKOWA : Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch , dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak , następnie dodać mąkę , bułkę tartą , orzechy , rodzynki ( wcześniej przepłukane i dobrze odsączone ) aromat migdałowy , proszek do pieczenia , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą makową . Odstawić , przygotować masę serową .MASA SEROWA : Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać zmielony ser , cukier waniliowy , rozpuszczone i wystudzone masło , przepłukane i odsączone rodzynki , mąkę ziemniaczaną , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową .BISZKOPT ORZECHOWY : Białka ubić , porcjami dosypać cukier , następnie dodać żółtka . Mąkę , bułkę tartą , proszek do pieczenia i orzechy wymieszać , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszaćDo formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć mak , na mak łyżką rozłożyć masę serową na ser wyłożyć i wyrównać biszkopt orzechowy . Piec około 60 minut w 175*C . Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia , wystudzone ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem , posypać cukrem pudrem

