ßßß
Składniki na biszkopt:7 jajek1,5 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaOddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki.Składniki na masę makową:30 dag maku1 kostka masła4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejzapach migdałowyniecała szklanka cukruMak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną, zapach migdałowy, cukier. Wszystko gotujemy - uważamy, żeby mak się nie przypalił. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczony biszkopt.Smacznego!