Wykonanie
Takie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję.
Biszkopt z
makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do
maku możemy dodać
bakalie, a wierzch posypać
cukrem pudrem lub posmarować
polewą czekoladową.
Składniki na
biszkopt:7
jajek1,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte
żółtka,
cukier i stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu
biszkopt przekrajamy na dwa placki.Składniki na masę
makową:30 dag
maku1 kostka
masła4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejzapach migdałowyniecała szklanka
cukruMak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę
masła,
jajka,
mąkę ziemniaczaną,
zapach migdałowy,
cukier. Wszystko gotujemy - uważamy, żeby
mak się nie przypalił. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczony
biszkopt.Smacznego!