Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
miód gryczany 200 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
skórka cytrynowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
mąka 1,5 szklanek
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
soda 1 łyżek deserowych
migdały mielone 250 gramów
migdały 18 sztuk
lukier biały 1 sztukWykonanie:
Miód,
masło i
cukier podgrzewać, mieszając, aż się
cukier rozpuści. Przesianą
mąkę wymieszać z przyprawami, starta
skórka cytrynową, mielonymi
migdałami,
sodą i posiekaną skórką z
cytrusów. Wlać masę
miodowo-
maślaną i ręcznie wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 h. Ciasto podzielić na 2 porcje. Jedną cienko rozwałkować i wyciąć prostokąty 7 x 4 cm. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.Z reszty ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm i pokroić na 36 talarków. W każdy wcisnąć pół
migdała. Talarki upiec jak prostokąty. Gdy wystygną udekorować lukrem, a talarki oprószyć
cukrem pudrem. Włożyć do szczelnych puszek i odstawić na 3 dni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: