ßßß Cookit - przepis na Cynamonki z bakaliami

Cynamonki z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 60
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
miód gryczany 200 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
skórka cytrynowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
mąka 1,5 szklanek
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
soda 1 łyżek deserowych
migdały mielone 250 gramów
migdały 18 sztuk
lukier biały 1 sztuk
Wykonanie:
Miód, masło i cukier podgrzewać, mieszając, aż się cukier rozpuści. Przesianą mąkę wymieszać z przyprawami, starta skórka cytrynową, mielonymi migdałami, sodą i posiekaną skórką z cytrusów. Wlać masę miodowo-maślaną i ręcznie wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 h. Ciasto podzielić na 2 porcje. Jedną cienko rozwałkować i wyciąć prostokąty 7 x 4 cm. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Z reszty ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm i pokroić na 36 talarków. W każdy wcisnąć pół migdała. Talarki upiec jak prostokąty. Gdy wystygną udekorować lukrem, a talarki oprószyć cukrem pudrem. Włożyć do szczelnych puszek i odstawić na 3 dni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9471/Cynamonki-z-bakaliami