Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 35(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 1 szklanek
miód 1 szklanek
masło 0,75 kostek
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
imbir mielony 1 łyżek deserowych
goździki mielone 1 łyżek deserowych
skórka pomarańczowa kandyzowana 5 łyżek stołowych
lukier 1 sztuk
pisaki lukrowe kolorowe według uznaniaposypka kolorowa według uznaniaPerełki
cukrowe według uznaniaWykonanie:Mieszając, rozpuścić na małym ogniu
masło z
cukrem i
miodem, ostudzić.Wymieszać przesianą
mąkę z przyprawami korzennymi oraz
soda i połączyć ze schłodzona masą
miodowo-
maślaną. Wsypać posiekaną
skórkę pomarańczową. Wyrobić jednolite ciasto i wstawić na 60 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra i wyciąć pierniczki o dowolnym kształcie. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując 2-centymetrowe odstępy. Piec 15 minut w 175 stopniach. wystudzone udekorować lukrami i posypką lub perełkami cukrowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: