ßßß Cookit - przepis na Pepparkakor z nutą pomarańczową

Pepparkakor z nutą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

czyli tradycyjne szwedzkie pierniczki (prawie jak z Ikea 😉 )
Znalazłam w sieci mnóstwo przepisów na te kruche i aromatyczne pierniczki – zamierzam wypróbować kilka. Na pierwszy ogień poszedł przepis ze strony Allreciepies dzięki pozytywnym opiniom jakie tam zyskał.
Zresztą sięgnęłam do tej właśnie strony po sukcesie ubiegłorocznych pierniczków, na które przepis znalazłam właśnie tam.
Ciasto na te pierniczki wychodzi dość kleiste, ale podsypując sporą ilością mąki można sobie z nim poradzić. wykrojone foremkami kształty na blachę przenosiłam metalową łopatką do tortów.
Pierniczki są niezwykle aromatyczne, podczas pieczenia unosił się niebiański zapach :-)) Pierniczki są chrupiące, takie jak lubię. Są dość słodkie, ale to kwestia gustu – mąż twierdzi, że są w sam raz, ja bym następnym razem dała ciut mniej cukru.
Składniki : z moimi małymi modyfikacjami
225 g masła,
300 g cukru (dałam brązowy),
15 ml melasy (1 łyżka),
1 jajko,
440 g mąki,
60 ml soku pomarańczowego (1/4 szklanki),
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki imboru,
2 łyżeczki mielonych goździków,
2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej.
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 190 st. C.
W misce ubić masło z cukrem. Dodać jajko, melasę, sok pomarańczowy i skórkę. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, imbir, goździki. Mieszankę dodać do pierwszej miski. Dokładnie wyrobić. Podsypywać solidnie mąką, wałkować cieniutko (na grubość około 3 mm), wycinać kształty.
Piec około 8-10 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1794