Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
koperek 2 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego
kalafiora podzielić na różyczki, zalać 6 szklankami lekko posolonej
wody, ugotować w odkrytym garnku, po czym kilka różyczek wyjąć, a resztę zmiksować. Zupę zagęścić
mąką pszenną i ziemniaczaną rozprowadzonymi niewielką ilością wystudzonego
wywaru lub
wody, zagotować, doprawić przyprawą warzywną,
solą i
pieprzem. Zdjąć z ognia, zaciągnąć rozmieszanymi
żółtkami, dodać
masło i odłożone różyczki
kalafiora, wymieszać. Posypać posiekanym
koperkiem.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: