ßßß Cookit - przepis na Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
koperek 2 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego kalafiora podzielić na różyczki, zalać 6 szklankami lekko posolonej wody, ugotować w odkrytym garnku, po czym kilka różyczek wyjąć, a resztę zmiksować. Zupę zagęścić mąką pszenną i ziemniaczaną rozprowadzonymi niewielką ilością wystudzonego wywaru lub wody, zagotować, doprawić przyprawą warzywną, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, zaciągnąć rozmieszanymi żółtkami, dodać masło i odłożone różyczki kalafiora, wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7343/Krem-z-kalafiora