Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 5 dekagramów
żółtko 6 sztuk
mleko 0.75 szklanek
masło 10 dekagramów
cukier 10 dekagramów
aromat waniliowy według uznania
sól 1 dekagramów
bakalia 25 gramówtłuszcz według uznaniaWykonanie:W rondelku stopi
masło.Z rozkruszonych
drożdży, ciepłego
mleka ,łyżki
cukru i łyżki
mąki przygotowaćrozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce.
żółtka utrzeć z
cukrem,
olejkiem zapachowym i
solą .Do przesianej
mąki wlać utarte
żółtka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać z częścią
mąki.Zagnieść ciasto z pozostałą
mąką i, wciąż zagniatając, powoli wlewać roztopiony letnitłuszcz.Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia.Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na stolnicy foremny prostokąt, którego krótszy bok będzierówny długości formy.Posypać placek
bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego
boku.Umieścić ciasto w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie i odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wypełni całą blachę , posmarować je rozmąconym
jajem i posypaćposiekanymi
orzechami.Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 -190oC.Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił , foremkę przykry folią aluminiową .Uwagi:posiekane
bakalie:
rodzynek, fig,
daktyli,
orzechówCiasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: