Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 42 gramów
cukier 80 gramów
mleko 180 mililitrów
masło 100 gramów
żółtka 3 sztuk
sól 1 szczypta
żółtka 2 sztuk
rodzynki 12 sztuk
orzechy laskowe 6 sztukWykonanie:Pokruszone
drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku z 20g
cukru i wlać w wgłębienie zrobione w przesianej
mące. Oprószyć niewielką ilością
mąki z brzegów, całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia.Do
maki w misce dodać miękkie
masło,
żółtka,
sól oraz resztę
cukru i zagnieść na gładkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę
mąki, aby ciasto było jedwabiste i nie przyklejało się do rąk. Przykryć je i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na oprószonej
mąka stolnicy przez chwilę zagniatać ciasto i podzielić na 6 porcji. Uformować z nich tułów, głowę, uszy i łapki zajączka. Każdą część lekko rozgnieść, umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posklejać, aby kształtem przypominały zająca.Wymieszać 2
żółtka i dokładnie posmarować nimi całe ciasto. Oczy zająca zrobić z
rodzynek, a nos z
orzecha. Odstawić ciasto jeszcze na 10 minut. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: