ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy zajączek

Drożdżowy zajączek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 42 gramów
cukier 80 gramów
mleko 180 mililitrów
masło 100 gramów
żółtka 3 sztuk
sól 1 szczypta
żółtka 2 sztuk
rodzynki 12 sztuk
orzechy laskowe 6 sztuk
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 20g cukru i wlać w wgłębienie zrobione w przesianej mące. Oprószyć niewielką ilością mąki z brzegów, całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do maki w misce dodać miękkie masło, żółtka, sól oraz resztę cukru i zagnieść na gładkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę mąki, aby ciasto było jedwabiste i nie przyklejało się do rąk. Przykryć je i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na oprószonej mąka stolnicy przez chwilę zagniatać ciasto i podzielić na 6 porcji. Uformować z nich tułów, głowę, uszy i łapki zajączka. Każdą część lekko rozgnieść, umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posklejać, aby kształtem przypominały zająca.
Wymieszać 2 żółtka i dokładnie posmarować nimi całe ciasto. Oczy zająca zrobić z rodzynek, a nos z orzecha. Odstawić ciasto jeszcze na 10 minut. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12184/Drozdzowy-zajaczek