Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"
Dzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya “Ultimate Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył czerwonej cebuli, jednak ja miałam pod ręką naszą zwykła klasyczną i danie też wyszło bardzo smaczne. Doskonały pomysł na sycący obiad w te chłodne jeszcze dni. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(8 kiełbasek)
Składniki:
olej roślinny do smażenia (lub masło klarowane)
8 kawałków białej, surowej kiełbasy
2 czerwone (lub zwykłe) cebule, obrane i pokrojone w plasterki
2 spore łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego
150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml czerwonego wina
200 ml bulionu wołowego lub drobiowego
mała garść posiekanej natki pietruszki
sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku* na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i dokładnie obsmaż kiełbaski z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.
Do tej samej patelni dodaj masło i cebulę, wmieszaj cukier i tymianek i smaż, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż cebula będzie ładnie skarmelizowana. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut, mieszając, po czym wlej ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dodaj do patelni kiełbaski wraz z czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku.
Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj.
*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, obsmaż kiełbaski na zwykłej i przełóż je do naczynia żaroodpornego a później zalej przygotowanym sosem.
Smacznego!
Sausage and Caramelised Onion Hot Pot
(8 sausages)
Ingredients:
vegetable oil for frying
8 pork sausages
2 red (or regular) onions, peeled and finely sliced
2 knobs of butter
1 tbsp soft brown sugar
3 thyme sprigs, leaves only
150g button mushrooms, cleaned and quartered
2 tbsp aged balsamic vinegar
200ml red wine
200ml beef stock
small handful of parsley, roughly chopped
salt andground black pepper
Preparation:
Preheat the oven to 180˚C. Put a heatproof casserole dish over a medium heat, add a little oil and thoroughly brown the sausages all over, turning them. Remove to a plate.
Add butter and onions stirring in the sugar and thyme. Cook for about 15-20 minutes on a medium heat until they are nicely caramelised. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, stirring. Pour in the vinegar and cook for 5 more minutes.
Add the sausages to the dish and the red wine. Bring to a vigorous bubble and cook for 4-5 minutes to reduce slightly. Add the beef stock and bring back to the boil, add a dash of salt and pepper, stir and put into the oven, uncovered. Leave in the oven for about 20 minutes until the sausages are cooked and the sauce has thickened.
Remove, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!
Share the post "Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"
Źródło:https://karmelowy.pl/kielbasa-zapiekana-z-karmelizowana-cebula-sausage-and-caramelised-onion-hot-pot