Makaron ryżowy z łososiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Makaron ryżowy z łososiem i warzywami z dodatkiem sosu teryiaki zachwyci Was po pierwsze wyglądem, ale także i smakiem. Oprószony czarnym sezamem prezentuje się świetnie na talerzu. To ciekawy sposób na rybę w innym wydaniu. Taki makron możecie podawać na ciepło jak danie obiadowe oraz na zimno, jako przystawkę.
Zobacz też:
Halibut pieczony z warzywami
Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym
Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Przepis na makaron z łososiem i warzywami w sosie teryiaki
Porcji: 2 Czas gotowania: 25 minut
Składniki
2 porcje fileta z łososia
3 łyżki sosu teryiaki + sos do polania makaronu
200 g makaronu ryżowego
pół długiego ogórka
marchewka
łyżka czarnego sezamu
4 łyżki soku z limonki
łyżka oliwy z oliwek
garść kolendry
sól i pieprz
Przepis
1
Z filetów łososia odcinamy skórę. Oprószamy go solą i pieprzem. Marynujemy w 3 łyżkach sosu teryiaki oraz 2 łyżkach soku z limonki, około 30 minut.
2
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, ogórka dokładnie myjemy. Z warzyw wycinamy obieraczką grube wstążki. Oprószamy delikatnie solą.
3
Następnie gotujemy makaron oraz smażymy łososia na oliwie z oliwek - około 5 minut z jednej strony. Ja lubię, kiedy łosoś nie jest zupełnie wysmażony.
4
Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy, przelewamy wodą, wykładamy na talerz. Następnie na talerz wykładamy warzywa oraz łososia.
5
Całość posypujemy czarnym sezamem, kolendrą oraz polewamy sosem teryiaki oraz sokiem z limonki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2021/02/makaron-ryzowy-z-lososiem-i-warzywami