(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Makaron ryżowy z łososiem i warzywami z dodatkiem sosu teryiaki zachwyci Was po pierwsze wyglądem, ale także i smakiem. Oprószony czarnym sezamem prezentuje się świetnie na talerzu. To ciekawy sposób na rybę w innym wydaniu. Taki makron możecie podawać na ciepło jak danie obiadowe oraz na zimno, jako przystawkę.Zobacz też:Halibut pieczony z warzywamiMakaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowymŁosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowymPrzepis na makaron z łososiem i warzywami w sosie teryiakiPorcji: 2 Czas gotowania: 25 minutSkładniki2 porcje fileta z łososia3 łyżki sosu teryiaki + sos do polania makaronu200 g makaronu ryżowegopół długiego ogórkamarchewkałyżka czarnego sezamu4 łyżki soku z limonkiłyżka oliwy z oliwekgarść kolendrysól i pieprzPrzepis1Z filetów łososia odcinamy skórę. Oprószamy go solą i pieprzem. Marynujemy w 3 łyżkach sosu teryiaki oraz 2 łyżkach soku z limonki, około 30 minut.2W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, ogórka dokładnie myjemy. Z warzyw wycinamy obieraczką grube wstążki. Oprószamy delikatnie solą.3Następnie gotujemy makaron oraz smażymy łososia na oliwie z oliwek - około 5 minut z jednej strony. Ja lubię, kiedy łosoś nie jest zupełnie wysmażony.4Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy, przelewamy wodą, wykładamy na talerz. Następnie na talerz wykładamy warzywa oraz łososia.5Całość posypujemy czarnym sezamem, kolendrą oraz polewamy sosem teryiaki oraz sokiem z limonki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.