Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Makaron udon z
boczkiem i warzywami jest kolejną propozycją dla osób, które żyją w biegu. Danie będzie doskonałe także dla tych, którzy nie lubią spędzać dużej ilości czasu w kuchni lub nie posiadają cierpliwości lub umiejętności do gotowania.
Makaron udon jest świetny na szybki obiad, bo gotuje się go zaledwie trzy minuty. Pasuje do wszystkich warzyw, idealny z odrobiną
sosu sojowego oraz sosu słodkiego
chilli. Zapraszam Was serdecznie na ten przepis 🙂 Spróbujecie raz i będziecie do niego wracać. Warto kupić
makaron udon na zapas, to zawsze dobra opcja w momencie, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłu na obiad.Zobacz też:
Kurczak w
mleku kokosowymŁatwe obiady z
ryżemTofu z warzywami i
ryżemPorcji: 2 Czas gotowania: 15 minutSkładniki150 g
boczku2 ząbki
czosnkucebulamarchewkapołowa
paprykigarść
natki pietruszki3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki sosu słodkiego
chiliłyżeczka
kurkumyłyżka
soku z cytryny lub
limonki400 g
makaronu udonPrzepis1
Boczek kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy.
Cebulę kroimy w
pióra.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę kroimy w paski.
Natkę pietruszki siekamy.2
Boczek podsmażamy na suchej patelni/w woku do zrumienienia. Następnie dodajemy
czosnek i
cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy
marchewkę i
paprykę, mieszamy.3Smażymy na dużym ogniu, dolewamy
sos sojowy i sos
chili oraz
kurkumę i
sok z cytryny. Smażymy chwilę mieszając. W międzyczasie gotujemy
makaron. Dodajemy go na patelnię/do woka.4Na końcu dodajemy
natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i podajemy.