Wykonanie
Lista składników6
jajek 6 łyżek
oleju 6 łyżek
mąki tortowej 250 g kasi lub
masła 1 i 1/2 szklanki
cukru paczka
cukru waniliowego 2 szklanki
mąki ziemniaczanej sok z połowy
cytryny 1 łyżka
octu 2 pełne łyżeczki
proszku do pieczeniaPo śmierci mojej kochanej mamuśki często otwieram jej zeszyt z przepisami . Jakaś cząstka jej tam jest. Ten przepis jest od mojej babci, bardzo prosta i pyszna babeczka. Mama też lubiła zapisywać przepisy rodzinne w swoim zeszycie. Czuję trochę jak bym z nią piekła. Tak mi jej brakuje 🙁

Wykonanie ciasta –
margarynę utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać po
żółtku. Podczas mieszania wlać
olej,
sok z cytryny,
olej i dodawać w
między czasie po łyżce kartoflanki, wymieszać. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać już bardzo delikatnie.Ciasto wylać do formy do pieczenia babki. ja mam sylikonową więc nie trzeba smarować. Jeśli macie tradycyjną, trzeba posmarować tłuszczem i obsypać
kaszką manną.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 120 C, włożyć formę z
ciastem zwiększyć temperaturę do 180 C i piec babkę 50 minut. Po upieczeniu zostawić w formie 5 minut, następnie wyjąć. Polukrować lub polać roztopioną
czekoladą.Puszysta pyszna babeczka. Polecam.