Wykonanie
Mimo że sezon na świeże
owoce dobiega końca,to chciałabym podzielić się przepisem na pyszne,lekko kwaskowe dzięki
owocom ciasto z masą
serową.Piekłam je u Mamy korzystając z sezonowych
owoców z własnej działki,myśle jednak,że można je zastąpić mrożonymi,by choć na chwilę wrócić wspomnieniami do lata... Ciasto miało wielu zwolenników,nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia ,żeby zaprezentować je w pełnej
krasie.
przepis pochodzi od pani Marty z książeczki z przepisami czytelnikówspód:2 duże
jajka1/2 szkl.
oleju1/2 szkl.
cukru1 i 1/4 szkl.
mąki3 łyżeczki
kakao - zmniejszyłam porcję 3 łyżek wg.oryginalnego przepisu do 3 łyżeczekpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Białka ubijam,pod koniec ubijania dodaję
cukier,
żółtka,
mąkę z proszkiem i
kakao,
olej i pół szkl.wrzątku.Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia,przekładam do niej ciasto i piekę 45-60 min.do suchego patyczka.Czas pieczenia zależy od piekarnika,ja po 45 min.nie miałam stuprocentowej pewności,że ciasto jest upieczone,bo niestety piekarnik,z którego korzystałam nie piecze równomiernie z każdej strony.masa serowa:2
jajka50 dkg
twarogu półtłustego3/4 szkl.
cukruczubata łyżka
mąki ziemniaczanej5 dkg
masła1/4 l
mlekasok z połowy
cytrynySer mielę dwukrotnie.Ucieram
cukier z
masłem i
jajkami,dodaję
ser i
mąkę rozmieszaną w
mleku,całość gotuję,dodaję
sok z cytryny i studzę.Następnie przekładam masę na upieczony spód.warstwa owocowa:ok.70 dkg
owoców - użyłam
wiśni,czarnej i
czerwonej porzeczki,ale mogą być również
maliny,
jeżyny,
czereśnie2
galaretki wiśniowe lub
truskawkoweUmyte
owoce układam na warstwie serowej.
Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzatku,odstawiam do stężenia.Tężejącymi zalewam
owoce i ciasto wstawiam do lodówki.Smacznego!!!