Wykonanie
Ciasto z
truskawkami i
rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni.Składniki:-3 szklanki
mąki-1 szklanka
cukru-ponad 1/2 szklanki
mleka-1/2 szklanki
oleju-sok z jednej
cytryny-15 dkg
twarogu-mała porcja
proszku do pieczenia ( na pół kg
mąki )-aromatNa kruszonkę:-10 dkg
cukru-20 dkg
mąki-10 dkg
masłaW składnikach nie należy szukać
jajek, ponieważ ich w tym cieście nie ma.
Zaczynamy od przygotowania kruszonki.Wszystkie jej składniki ścieramy palcami, aż powstanie kruszonka.Następnie obieramy i kroimy
rabarbar oraz myjemy i osuszamy
truskawki.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość luźne ciasto.Wykładamy nim blaszkę.
Na cieście dowolnie układamy
truskawki i
rabarbar.
Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 45 minut.
Gotowe:
Wyjmujemy z blaszki, studzimy i możemy kroić na porcje.
Smacznego!