Wykonanie
Dziś proponuję pyszny sernik, który zawsze się udaje, wg przepisu mojej Mamy :)Składniki:Ciasto- 1 1/2 szkl.
mąki tortowej- 1/2 szkl.
cukru- 1/2 kostki
masła- 3
żółtka- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZagnieść kruche ciasto.
Ciastem wylepić blaszkę, podpiec w piekarniku 15 min. w temp. 180st. C.Masa serowa- 1 kg.
sera twarogu ("wiaderko")- 1 szkl.
cukru- 6 jaj- 1 szkl.
oleju- 2 budynie
śmietankowe- 2 szkl.
mlekaSer,
cukier,
żółtka,
budyń zmiksować robotem kuchennym. Stopniowo dolewać
olej i
mleko.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy wlać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać (nie miksować).Masę
serową wyłożyć na wcześniej podpieczone ciasto.Piec ok.50 min. w temp. 180st. C.
Białka które zostały z przygotowania ciasta ubić na sztywno, dodając 3 łyżki
cukru.Na upieczony sernik (po 50 min) wyłożyć pianę z
białek i zapiec jeszcze 15 min.Smacznego!