ßßß Cookit - przepis na PASTA ALLA NORMA

PASTA ALLA NORMA

nazwa

Wykonanie

Przez długi czas bakłażan we Włoszech był warzywem wzgardzonym. Uważano bowiem, że powoduje on choroby psychiczne. Niestety nie udało mi się znaleźć informacji skąd wzięły się takie teorie. W każdym razie, ze względu na te pogłoski, właściwie spożywano go tylko w gettach żydowskich. Podobnie z resztą jak (o zgrozo!) kwiaty cukinii.
Nazwa tej potrawy podobno pochodzi od słów pewnego Włocha, który podczas spożywania pasty z sosem bakłażanów i pomidorów, tak się nią zachwycił, że krzyknął: “To jest norma!”.
SKŁADNIKI / 3 porcje
rigatoni lub penne, 250 g
bakłażan, 1 szt.
oliwa z oliwek
pomidory z puszki, 400 g
czosnek, 3 ząbki
ricotta salata (twarda ricotta) do posypania
sól, pieprz
bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę. Usmażyć na złoty kolor w sporej ilości oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć. Wlać pomidory, Dodać posiekany czosnek. Ponownie przyprawić. Gotować około 10-15 minut, ale nie dłużej.
Przełożyć na talerze. Posypać tartą ricottą i świeżą bazylią.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/pasta-alla-norma