Wykonanie
Przez długi czas
bakłażan we Włoszech był warzywem wzgardzonym. Uważano bowiem, że powoduje on choroby psychiczne. Niestety nie udało mi się znaleźć informacji skąd wzięły się takie teorie. W każdym razie, ze względu na te pogłoski, właściwie spożywano go tylko w gettach żydowskich. Podobnie z resztą jak (o zgrozo!) kwiaty
cukinii.Nazwa tej potrawy podobno pochodzi od słów pewnego Włocha, który podczas spożywania pasty z sosem
bakłażanów i
pomidorów, tak się nią zachwycił, że krzyknął: “To jest norma!”.SKŁADNIKI / 3 porcjerigatoni lub penne, 250 g
bakłażan, 1 szt.
oliwa z oliwekpomidory z puszki, 400 g
czosnek, 3 ząbki
ricotta salata (twarda
ricotta) do posypania
sól,
pieprzbazyliaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać zimną
wodą.
Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę. Usmażyć na złoty kolor w sporej ilości
oliwy. Przyprawić
solą i
pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć. Wlać
pomidory, Dodać posiekany
czosnek. Ponownie przyprawić. Gotować około 10-15 minut, ale nie dłużej.Przełożyć na talerze. Posypać tartą
ricottą i świeżą
bazylią.


