Wykonanie
SKŁADNIKI / 2 porcjerigatoni lub inny gruby
makaron, 200 g
filet z kurczaka, 150 g
sól,
pieprzpestki dyni, 1 łyżka
dynia, 250 g
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
suszone pomidory, 6 szt.suszone
chili, 1 szt.
śmietana kremówka, 150 ml
grana padanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać zimną
wodą.
Kurczaka pokroić w kosteczkę. Przyprawić
solą i pierzem. Wlać 2 łyżki
oliwy z
suszonych pomidorów, wymieszać i ostawić na 30 minut.Na suchej patelni zarumienić
pestki dyni. Następnie z grubsza posiekać.
Dynię pokroić w kostkę. Chwilę smażyć na
oliwie z
suszonych pomidorów. Po chwili dodać
cebulę i
czosnek. Przyprawić
solą i
pieprzem. Smażyć do momentu, aż
dynia zmięknie. Przełożyć na talerz.Na tej samej patelni przesmażyć
kurczaka. Dodać
suszone pomidory pokrojone w paseczki i rozrobione
chili. Następnie dorzucić
dynię. Chwilę razem dusić.Wlać kremówkę. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Wsypać makron i wymieszać. Przełożyć na talerze. Pastę podawać posypaną świeżo mielonym
czarnym pieprzem. prażonymi
pestkami dyni i tartym
grana padano.


