ßßß
Scroll down for recipe in English(3-4 porcje)Składniki:250g boczniaków2 łyżki oleju roślinnego1 średnia cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki ketchupu3 łyżki octu balsamicznego2 łyżki musztardy1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowegosól, pieprz, ostra papryka, słodka paprykaPrzygotowanie:Boczniaki przepłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj czosnek. Dopraw wszystkimi przyprawami i porządnie wymieszaj.Następnie dodaj ketchup, ocet, musztardę, miód i sos sojowy i wymieszaj.Gotuj sos ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na oleju boczniaki do ładnego zarumienienia przez kilka minut z każdej strony i wmieszaj je do przygotowanego sosu.Podawaj jako dodatek do dań głównych.*można też obtoczyć surowe boczniaki w przygotowanym sosie i upiec na grillu – pycha!Smacznego!
English versionBBQ oyster mushrooms(3-4 servings)Ingredients:250g of oyster mushrooms3 tablespoons of vegetable oil1 medium onion, diced2 cloves of garlic, minced2 tablespoons of ketchup3 tablespoons of balsamic vinegar2 tablespoons of mustard1 tablespoon of honey2 tablespoons of soy saucesalt, pepper, hot pepper, sweet pepper to tastePreparation:Rinse the oyster mushrooms with water and pat dry with paper towels.Heat oil in a large pan, add the onion,cook until translucent and add the garlic at the end of cooking. Season with all spices and mix well.Then add the ketchup, vinegar, mustard, honey and soy sauce and mix.Cook the sauce for about 15 minutes over low heat, stirring from time to time. In the meantime, in the second pan with tablespoon of oil, cook the oyster mushrooms until browned (for a few minutes on each side) and mix it with prepared sauce.Serve as side dish.Enjoy!
Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"


