Wykonanie
Lista składników[n] Ciasto kruche 3
żółtka 120 g
masła 250 g
mąki 50 g
cukru 1 opakowanie
cukru waniliowego 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia [n] Piana
białka z
trzech jajek 1/2 szklanki
cukru [n] Dodatkowo 1 garść orzeszków
śliwki, około 350-400 gPolecam ciasto jest pyszne i długo świeże. Wykonanie w thermomix na dole.

Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto kruche, następnie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta wyłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blaszkę do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta włożyć do woreczka i też do lodówki.
Białka ubić na sztywno, następnie podczas ubijania wsypywać
cukier. Po dodaniu całego
cukru ubijać jeszcze chwilkę.

Na spód ciasto ułożyć wypestkowane i przekrojone na pół
śliwki. Na to ubite
białka. Drugą część ciasta pokruszyć i rozłożyć na białkach. Obsypać pokruszonymi orzeszkami.Pieczenie – blaszka 20 x26 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40 minut.Wykonanie ciasta kruchego w thermomixdo naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta kruchego, czas 45 sek, obroty 5podzielić ciasto w proporcji 2/3 do 1/3, mniejszą część ciasta włożyć do woreczka a większą część na blaszkę i wstawić obie porcje ciasta do lodówki na 30 minut na cieście rozłożyć wypestkowane
śliwkibiałka ubić, nałożyć motylek, ubijać trzy minuty, obroty4następnie zmniejszyć obroty do 2 i powoli wsypywać
cukier, chwilkę jeszcze ubijać
białka rozłożyć na śliwkachpokruszyć drugą część ciasta i rozłożyć na białkach, obsypać orzeszkami