Wykonanie
Szukasz czegoś pysznego i sprawdzonego na imprezę? Przed Tobą rewelacyjne babeczki z
białą czekoladą i
malinami! Co wyróżnia ten deser? Bardzo szybko znika ze stołu – niezależnie od tego, ile babeczek przygotujesz. Wilgotne w środku, z słodką nutą
czekolady i kwaśnym smakiem
malin – sięgnij po ten przepis, a rodzina i przyjaciele na pewno będą zachwyceni. Sprawdź już teraz.Wszyscy uwielbiają lato za mnóstwo świeżych
owoców.
Truskawki,
maliny,
jagody – na samą myśl cieknie Ci ślinka? Połącz je ze słodką
czekoladą, a na pewno się nie zawiedziesz. Przed Tobą prosty przepis na babeczki, z którym poradzi sobie nawet przedszkolak. Nie czekaj – za niecałą godzinę będziesz
mieć deser do
kawy!Zainteresowany przepisem? Przygotuj dwie misy i formę na babeczki. Możesz sięgnąć także po silikonowe formy – łatwiej z nich wyjąć upieczone ciasto.Składniki:¾ szklanki
cukru,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej,3 szklanki
mąki pszennej tortowej,¾ szklanki
oleju roślinnego o łagodnym smaku, np.
słonecznikowy,1,5 szklanki
mleka 3,2%,2
jajka rozmiar M,300 gramów świeżych
malin,1,5 tabliczki
czekolady białej E.Wedel.Najlepiej, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę z papilotkami lub silikonowe foremki. Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki były „pod ręką”.
Mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną i
proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj
cukier.
Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki.Umyj
maliny i pozostaw do wyschnięcia.Do drugiej miski wlej
mleko,
olej i wbij
jajka. Połącz zawartość trzepaczką.Wlej mokre składniki do suchych i starannie wymieszaj. Postaraj się tak wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki surowego ciasta.Do miski z
ciastem na babeczki dodaj drobno pokrojoną
czekoladę i połowę
malin. Wymieszaj wszystko kilkoma ruchami łyżki, tak żeby
maliny się nie rozpadły.Nałóż ciasto na wysokość ¾ papilotek. Następnie do każdej babeczki wsadź na wierzch 3-4
maliny.Piecz babeczki przez 25-30 minut na 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.To, czy babeczki są gotowe, możesz sprawdzić poprzez wykonanie testu “suchego patyczka”. Weź wykałaczkę lub patyk do szaszłyków i wetknij w babeczkę. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Gdy wyciągniesz suchy patyczek, to oznacza, że wypiek się udał i jest gotowy!Studź babeczki na kratce, a następnie przechowuj w zamknięciu lub pod przykryciem.Możesz podać wypiek
solo – bez żadnych dodatków.
Maliny na wierzchu pięknie kontrastują z jasnym
ciastem. Jednak, jeśli szukasz pomysłu na efektowną dekorację, to zdecyduj się na pyszną
polewę czekoladową. Do jej przygotowania wystarczy Ci tabliczka
czekolady białej E.Wedel.Pokrusz
czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Wymieszaj na gładki sos i dokładnie polej babeczki. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-chmurki-z-bita-
smietana-i-
owocami-przepis/