ßßß
Przepis na deser tiramisu dostałam od koleżanki. Jadłam u niej tiramisu na sylwestra i na urodzinowym przyjęciu, przepis wypróbowany! Deser można przyrządzić w dużym naczyniu jak również w porcjach w szklanych pucharkach. Udekorowałam deser borówkami…Wiem, wiem, Włoch by mi od razu powiedział, że to nie tiramisu…he, he…
4 porcjeSkładniki:16 podłużnych biszkoptów125 ml zimnego espresso250 g mascarpone3 jajka, białka i żółtka oddzielnie75 ml śmietanki, 36% tł.1½ łyżki amaretto80 g cukru1 łyżeczka kakao do oprószeniaborówki do dekoracji, opcjonalnie
Przygotuj espresso lub zaparz mocną neskę, ostudź. Do misy miksera włóż żółtka z cukrem. Zmiksuj na puszysto, po czym dodaj amaretto i mascarpone, zmiksuj. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. W oddzielnej misce ubij śmietanę na gęstość kwaśnej śmietany. W drugiej misce ubij pianę na sztywno. Wymieszaj śmietankę z kremem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.Namocz biszkopty i ułóż po trzy biszkopty na dnie pucharków. Nałóż łyżką krem mascarpone. Na wierzchu ułóż namoczony biszkopt i przykryj resztą kremu. Wstaw pucharki do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach posyp deser kakao i udekoruj borówkami.