Wykonanie
Wczoraj popełniłam straszne tiramisu. Straszne ono było ponieważ: strasznie łatwe w wykonaniu, strasznie pyszne i strasznie szybko zniknęło… upiorne jakieś czy co?Istnieje wiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu . Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch.Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są:
biszkopty-paluszki ( savioardi),
ser mascarpone,
żółtka,
kawa,
cukier i gorzkie
kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia
likieru czy
białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych
biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną.Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają
bitą śmietanę lub ubite
białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu
kawowego dodajemy
wino Marsala,
Brandy,
Rum czy kieliszek dobrej polskiej
wódki. Napar
kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest
espresso zrobione w kawiarce
moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym.
TiramisuSkładniki na formę 30x21 cm:4
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)8 łyżek
cukru500 g
serka mascarpone300 ml chłodnego
espresso40 ml brandy/rumu/wódki300 g podłużnych
biszkoptówgorzkie
kakaoPrzygotowujemy
espresso, odstawiamy do przestygnięcia.
Żółtka ubijamy z
cukrem aż uzyskają kremową konsystencję. Do doskonale ubitych
żółtek, porcjami dodajemy
mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości) ; całość mieszamy(można użyć miksera). W innym naczyniu ubijamy
białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły.Na głęboki talerz wlewamy
espresso i
alkohol. W
kawie zanurzamy szybko połowę
biszkoptów ( na 1 i 2) i układamy sćiśle na dnie płaskiego naczynia. Można użyć naczynia o jakimkolwiek kształcie: prostokątnym, kwadratowym, owalnym. Można bardziej fikuśnie w szklance czy salaterce.Na
biszkopty wykładamy połowę masy z
mascarpone i posypujemy
kakao. Powtarzamy procedurę z pozostałymi
biszkoptami i ponownie przykrywamy warstwą
mascarpone.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy gorzkim
kakao.Smacznego)