Wykonanie
Składniki:-duży słoik marynowanych
pieczarek-puszka
kukurydzy-4
jajka na twardo-2
marchewki-3
ziemniaki-3
ogórki konserwowe-podwójny
filet z kurczaka-
sól,
pieprz-
szczypiorek i
natka z pietruszki/ pół szklanki-
majonezWykonanie:
Filet z kurczaka , pokroić w kostkę , ostro doprawić i upiec na
oleju – wystudzić.
Marchewke i
ziemniaki ugotować , ostudzić i drobno posiekać.
Kukurydzę i
pieczarki odsączyć.Również
jajka,
ogórki kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek z
pietruszką siekamy.Średnią tortownicę wyścielamy folią spożywczą na dnie układamy
pieczarki nóżkami do góry , posypujemy
zieleniną.Następnie nakładamy:-
marchewka,
majonez,
kurczak,
kukurydza,
ogorki,
majonez,
jajka,
sól,
pieprz,
majonez.Na koniec
ziemniaki ,
pieprz i trochę
majonezu.Zawijamy wystającą folią i wkładamy do lodówki na noc.Na drugi dzień odwijamy folię z wierzchu, kładziemy płytki talerz i szybkim ruchem , obracamy
sałatkę . Gdy talerz jest już odwrócony, ściągamy tortownicę i folię.