Wykonanie
Bardzo lubię smażoną
ricottę. To taka mała, fajna i drobna przekąska, którą można podać na imprezie. Ja zwykle przygotowuję ją do
wina w towarzystwie
bagietki. Sprawdza się idealnie. Pomyślałam, że może dobrym pomysłem byłoby zrobienie z tego ciasta placuchów. I spróbować podać je w wytrawnej wersji. Pomysł okazał się bardzo prosty i smaczny. Placki są świetne
awokado lub z dobrą
wędliną. Myślę, że
jajko sadzone,
rukola i
rzodkiewki to też opcja godna rozważenia. Przy tych swoich nieograniczonych możliwościach są śmiesznie proste!
Składniki:250 g
ricotty1
jajko2 płaskie łyżki
mąki ( u mnie pełnoziarnista)
sólpieprztymianek suszony
płatki chiliWykonywanie:
Ser przełóż do miski.
Białka oddziel od
żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Żółtka połącz z
serkiem, dodaj
mąkę,
sól,
pieprz,
tymianek i
płatki chili. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite
białka. Smaż na patelni z odrobiną
oleju. Ja swoje smażyłam na naleśnikarce, dlatego nie używałam już dodatkowego tłuszczu.Smacznego!