Wykonanie
Ricotta jest naprawdę fantastyczna. Bardzo delikatna i niesamowicie kremowa, o niskiej zawartości tłuszczu. Zwykle używam jej do naleśników oczywiście, ale tym razem występuje w wersji pieczonej. Ze świeżym
tymiankiem tworzą doskonale połączenie. Najlepsza rozsmarowana na pieczonej, chrupiącej
bagietce:) Dobra na śniadanie lub po prostu jako przekąska. Ja zwykle podaję ją jako szybką przekąskę przed daniem głównym. Pasuje idealnie:)
Składniki:250 g
ricotty1
jajko lekko ubite3 łyżki świeżego
tymianku lub ok łyżkę suszonego2 rozgniecione ząbki
czosnkułyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprzopcjonalnie można dodać pół łyżeczki (lub więcej)
płatków chiliWykonanie:
Ricottę wymieszaj z
jajkiem. Dodaj
czosnek,
sok z cytryny i
tymianek. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Dodaj
chili jeśli używasz. Wysmarowane
masłem kokilki napełnij przygotowaną masą. Piecz w 180 stopniach przez ok 45 min. aż
ser zbrązowieje. Ja piekłam go 30 min. normalnie a później przez 15 min. na najwyższej półce piekarnika z włączoną funkcją grilla. Przechowywana w lodówce wytrzyma 3 dni:)Smacznego!