ßßß
Składniki250g mąki200g cukru200g kawałków czekoladowych3 łyżki kakao3 jajka1/2 szkl oleju1/2 szkl mleka3 łyżeczki proszku do pieczenia2 dojrzałe bananyDo nasączenia3/4 szkl mocnej herbaty2 łyżeczki cukru4 łyżki rumuWierzch200g czekolady mlecznej3-4 łyżki śmietanki 30%RumMaliny lub inne ulubione owoceSposób przygotowaniaMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patykaJeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia. Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali , dodać śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.