ßßß
Zdrowsze muffiny czekoladowe, z dodatkiem mąki żytniej. Mimo dodatku tak ciężkiej mąki miękkie i lekkie, choć wyraźnie razowe w smaku i mięsiste w konsystencji. Są pyszne, to wspaniała przegryzka na drugie śniadanie lub podwieczorek :). Bardzo polecam!Składniki na 12 sztuk:150 g mąki żytniej razowej140 g mąki pszennej6 łyżek kakao3 łyżeczki proszku do pieczenia3 duże jajka240 ml mleka120 ml syropu klonowego lub miodu lub golden syrupu160 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego3 łyżki jasnego brązowego cukru (drobnego)100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać jajka (nie ubijać!) z mlekiem, syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodać przesiane suche składniki: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki.Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Green Kitchen Stories, przepis zmodyfikowany.