ßßß
Mamo, proszę cię, tylko już nie z owocami! Cóż było robić po takim dictum? Ano..zakręciłam szybciutko muffinki z czekoladą i kokosem. I cóż, że mamy lipiec? ;-)
Składniki na ca 10 sztuk:Ciasto:100g mąki pszennej100g brązowego cukru100g wiórków kokosowych + dodatkowo do posypania50g gorzkiej czekolady 70%4 łyżeczki kakao1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia2 jaja100ml mleka100ml oleju rzepakowegoPolewa:50g gorzkiej czekolady 70%2 łyżki mleka lub wodyWykonanie:Ciasto:Mleko i połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do czasu aż czekolada nam się idealnie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy.Do wystudzonego płynu wlewamy olej oraz rozbełtane jajaW osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kakaoNastępnie suche składniki dodajemy do mokrych i krótko mieszamy, tylko do połączenia sięPapilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokościPieczemy ca 20 minut w temperaturze 180CStudzimy, smarujemy polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymiPolewa:Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem lubo wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady
Życzę Wam Smacznego! :-)