ßßß
Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego . Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Przekonajcie się sami ;).ps. zamiast jagód można użyć borówki amerykańskiej, jeśli nie możecie u sieb ie w kraju ich nabyć (lub zebrać)...Składniki na 13 jagodzianek:500 g mąki pszennej30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych200 ml mleka6 żółtek, z dużych jajek100 g masła90 g cukru8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z waniliiszczypta soliJagodowe nadzienie:400 g jagód3 łyżki cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na nadzienie wymieszać.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 13 części, około 80 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można lekko rozwałkować) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić bułeczki, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i nadać jej ładny, okrągły kształt. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu - około 45 minut, lub dłużej. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć kruszonką.Jagodzianki piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.Ponadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniacukier puder do oprószeniaKruszonka:50 g masła, roztopionego100 g mąki pszennej50 g cukruWszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h), po skończeniu którego ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).