Wykonanie
Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na
ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego . Dzięki temu, że jest bogate w
żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Przekonajcie się sami ;).ps. zamiast
jagód można użyć
borówki amerykańskiej, jeśli nie możecie u
sieb ie w
kraju ich nabyć (lub zebrać)...Składniki na 13 jagodzianek:500 g
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych lub 14 g
drożdży suchych200 ml
mleka6
żółtek, z dużych
jajek100 g
masła90 g
cukru8 g
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z
waniliiszczypta
soliJagodowe nadzienie:400 g
jagód3 łyżki
cukru1 łyżka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 13 części, około 80 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można lekko rozwałkować) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę
jagodowego farszu. Zlepić bułeczki, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina
mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i nadać jej ładny, okrągły kształt. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu - około 45 minut, lub dłużej. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem i oprószyć kruszonką.Jagodzianki piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć
cukrem pudrem.Ponadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
cukier puder do oprószeniaKruszonka:50 g
masła, roztopionego100 g
mąki pszennej50 g
cukruWszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić
między palcami na kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h), po skończeniu którego ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).