Wykonanie
Wysokie tak bardzo, że ciężko je trzymać w dłoni. Zawsze się zastanawiałam skąd takie ponad 10 cm ciasta w piekarnikach i cukierniach, a teraz sama sobie takie 'wyhodowałam' ;-). Puchate, mięciutkie - to wszystko zasługa
ciasta drożdżowego z dodatkiem
maślanki, które znacie już może z
pomarańczowych słodkich bułeczek . Ciasto jest elastyczne, dobrze się z nim współpracuje, piękne też wyrasta na niedużej zawartości
drożdży w stosunku do
mąki. Wypróbujcie z
jagodami i z kruszonką :-).Uwaga: na ciasto można wyłożyć więcej
owoców, pod warunkiem użycia większej formy - wtedy ciasto będzie też niższe.Składniki:200 ml maślanki/kefiru/zsiadłego
mleka90 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego3 duże
jajka1
żółtko4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki
mąki pszennejpół szklanki i 2 łyżki
cukruszczypta
soli14 g
drożdży suchych lub 30 g
drożdży świeżychDodatkowo:500 g
jagód lub
borówek amerykańskich2 łyżki
masła, roztopionego i przestudzonegokruszonka (przepis poniżej)
Mąkę pszenną (zaczynamy od 4 i 1/4 szklanki
mąki w razie potrzeby dodając o 1/4 szklanki więcej) wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (wystarczy kilka zagnieceń, by je odgazować) i włożyć do wysokiej (6 cm) formy o wymiarach 33 x 25 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Rozprowadzić dłonią, wyrównać. Powierzchnię ciasta posmarować pędzelkiem kuchennym maczanym w dodatkowym
maśle, posypać
jagodami i kruszonką. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości (co może zająć nawet do 1,5 godziny w ciepłym miejscu).Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, bez termoobiegu (grzanie góra-dół).
Potem wyłączyć piekarnik, minimalnie go uchylić (
między drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę) i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia ciasta.Kruszonka:90 g
mąki pszennej50 g
cukru8 g
cukru wanilinowego (lub
cukru z prawdziwą
wanilią)60 g
masła, roztopionegoDo naczynia wsypać
mąkę,
cukier i
cukier wanilinowy. Dodać ciepłe
masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).