ßßß
Wysokie tak bardzo, że ciężko je trzymać w dłoni. Zawsze się zastanawiałam skąd takie ponad 10 cm ciasta w piekarnikach i cukierniach, a teraz sama sobie takie 'wyhodowałam' ;-). Puchate, mięciutkie - to wszystko zasługa ciasta drożdżowego z dodatkiem maślanki, które znacie już może z pomarańczowych słodkich bułeczek . Ciasto jest elastyczne, dobrze się z nim współpracuje, piękne też wyrasta na niedużej zawartości drożdży w stosunku do mąki. Wypróbujcie z jagodami i z kruszonką :-).Uwaga: na ciasto można wyłożyć więcej owoców, pod warunkiem użycia większej formy - wtedy ciasto będzie też niższe.Składniki:200 ml maślanki/kefiru/zsiadłego mleka90 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego3 duże jajka1 żółtko4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennejpół szklanki i 2 łyżki cukruszczypta soli14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżychDodatkowo:500 g jagód lub borówek amerykańskich2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonegokruszonka (przepis poniżej)Mąkę pszenną (zaczynamy od 4 i 1/4 szklanki mąki w razie potrzeby dodając o 1/4 szklanki więcej) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (wystarczy kilka zagnieceń, by je odgazować) i włożyć do wysokiej (6 cm) formy o wymiarach 33 x 25 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Rozprowadzić dłonią, wyrównać. Powierzchnię ciasta posmarować pędzelkiem kuchennym maczanym w dodatkowym maśle, posypać jagodami i kruszonką. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości (co może zająć nawet do 1,5 godziny w ciepłym miejscu).Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Potem wyłączyć piekarnik, minimalnie go uchylić (między drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę) i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia ciasta.Kruszonka:90 g mąki pszennej50 g cukru8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)60 g masła, roztopionegoDo naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
