Wykonanie

Składniki :35 dag tłustego karczku70 dag
boczkuok.40 dag
wątróbki wieprzowejok.
grzybów suszonych2 duże
jajkaok. 3-4 łyżek
bułki tartejmała
kajzerkacebula,
marchew, 3 ząbki
czosnku, kawałek
selerasól,
pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren
pieprzu ziarnistego,
liść laurowyprzyprawa do mięsa (ryneczek Lidla)
gałka muszkatołowa,
koperek suszony

Przygotowanie :
Mięsa i
wątróbkę gotujemy z
liściem laurowym,
pieprzem ziarnistym, marchwią,
selerem,
cebulą i
grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc)Wpierw ugotuje się
wątróbka,
cebula,
potem mięsa, warzywa i
grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemyPo przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane
jajka, dodajemy namoczoną i odciśniętą
kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach)Doprawiamy
przyprawami, przeciskamy
czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby
mięso było za suche można dodać kilka łyżek
wody w której gotowało się
mięsoPrzekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy ok. 30-35 min. w temp.170*C

Piekłam w foremce 30 x 12 cm.