Wykonanie
Oryginalna nazwa tych muffin to po prostu muffiny z
jablkami i kruszonka. Nazwa "jablkowa kruszonka" zostala nadana przez 5 letnia Maje, ktora na pytanie co dzis pieczemy, niezmiennie powtarzala "jablkowa kruszonke" i chociaz dzis woli bardziej wymyslne muffiny np
czekoladowo sernikowe, to jednak przez 2 lata muffiny te byly zawsze na poczatku listy zyczen. Umieszczam ten przepis, by byl pod reka, a i
pora roku wymarzona na muffiny z
jablkami i cynamonowa kruszonka.

Muffiny "jablkowa kruszonka"280 g
maki1 lyzka
proszku do pieczenia1/2 lyzeczki mielonego
cynamonuszczypta
soli115 g jasnego
brazowego cukru (soft light brown sugar)250 g jablek2
jajka250 ml
mleka6 lyzek
oleju slonecznikowego lub 85 g
masla, rozpuszczonego i wystudzonegokruszonka:50 g
maki1/4 lyzeczki mielonego
cynamonu35 g
masla, w malych kawalkach25 g jasnego
brazowego cukru (soft light brown sugar)Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykladamy papilotkami forme na 12 muffin.Przygotowujemy kruszonke.
Make i
cynamon umieszczamy w misce, dodajemy
maslo i rozgniatamy palcami, do powstania kruszonki. Mieszamy z
cukrem i odstawiamy.Przygotowujemy ciasto na muffiny.
Make, proszek,
cynamon i sol przesiewamy do miski. Mieszamy z
cukrem i dodajemy pokrojone w kostke obrane
jablka. Mieszamy.
Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce, rozbijamy, dodajemy
mleko i
olej i ubijamy.W suchych skladnikach robimy wglebienie i wlewamy w nie mokre skladniki. Mieszamy, tak aby skladniki sie tylko polaczyly. Przekladamy mase do foremek.Pieczemy 20 minut. Zostawiamy w foremkach przez 5 minut po czym studzimy na kratce lub podajemy jeszcze cieple.Przepis z ksiazk "1001 cupcakes, cookies &other tempting treats"